[an error occurred while processing the directive]

З чого складається віконна конструкція

По загальним принципам конструкції пластикові вікна не відрізняються від стандартних дерев'яних вікон. Різниця в тому, що для виготовлення окремих елементів вікна застосовуються не суцільні бруски, а порожнисті багатокамерні пластикові профілі. Для вирішення як технічних, так і архітектурних завдань, виробники профілів випускають велику номенклатуру виробів, з яких легко, як з дитячого конструктора, збираються елементи різної форми і розмірів.

Основними елементами конструкції вікна є: рама, стулки, склопакет і фурнітура.

Рама – нерухома частина конструкції, вмонтована у віконний проріз. Частина вікна, яка кріпиться до рами і може відкриватися-закриватися, називається стулкою. Вікно, точніше кажучи, нерухома віконна рама, може бути розділена на частини нерухомою вертикальною або горизонтальною поперечиною, яка називається імпостом.

Склопакет – набір стекол, що знаходяться на відстані один від одного, з герметизованим по контуру міжскляним простором. Залежно від кількості стекол склопакет може називатися:
  • однокамерним – два скла, розділені проміжком;
  • двокамерним – три скла з двома проміжками між ними відповідно.

Планки, які утримують склопакет в віконній рамі або стулці, називаються штапиками.

Залежно від виду фурнітури стулки вікна можуть відкриватися в горизонтальній площині (як двері), у вертикальній площині (як фрамуга) або в двох напрямках одночасно (поворотно-відкидне відкривання).

З боку вулиці до нижньої частини вікна, як і у випадку традиційних вікон, кріпиться так званий відлив, який захищає монтажний шов від атмосферних опадів.

Про пластикові вікна зі штульпом кажуть в разі, коли при відкриванні вікна в рамі не залишається поперечини (його стулки завдяки взаємодоповнюючим профілям замикаються один на одного).

У певних випадках стулка може не відкриватися, тобто бути заблокованою жорстко в рамі. Така стулка називається "глухою". У таких випадках склопакет вставляється не в стулку, а в раму.

Неодмінним аксесуаром "правильного" вікна є спеціальні ущільнювачі. Вони встановлюються, по-перше, по обидва боки склопакета, а по-друге, кілька (як правило два або три) контурів ущільнення присутні між стулкою і нерухомою рамою.

Нижче в таблицях представлені різні типи вікон.


Таблиця 1. Види вікон за типом відкривання стулок



Глухе вікноГлухе вікно.
Воно може як окремо стояти, так і бути елементом великого пластикового вікна, в якому інші стулки відкриваються. Явним достоїнством такої конструкції є здешевлення загальної вартості виготовлення вікна, оскільки в ньому відсутній стулковий профіль і додаткова фурнітура. Однак, мити і чистити таке вікно доводиться тільки зсередини, через неможливість відкрити його. Тому такі вікна застосовуються, як правило, на перших поверхах будівель, або в отворах, що виходять на балкони, парапети, а також в якості додаткових офісних прозорих перегородок.

Поворотне відкриванняПоворотне відкривання - відкривання стулки вікна всередину приміщення щодо вертикальних петель.
Такі вікна зручно чистити, до того ж вони дають можливість провітрювати приміщення.

Відкидне відкривання (фрамужне)Відкидне відкривання (фрамужне) – відкриття стулки вікна всередину приміщення щодо горизонтальних петель.
Для безпечного провітрювання приміщень фрамуги часто використовується в медичних установах, школах, дитячих садах.

Поворотно-відкидне відкривання (комбіноване)Поворотно-відкидне відкривання (комбіноване) – сучасний вид відкривання, який поєднує в собі два вищеописаних відкривання.
Поворотно-відкидні вікна (стулки) дуже зручно використовувати для провітрювання. У відкидному положенні виключається провисання стулки пластикового вікна. Свіже (прохолодне) повітря надходить через верхню частину вікна, що запобігає протягам. Для зимового провітрювання в поворотно-відкидні вікна (стулки) встановлюється механізм мікропровітрювання (MSL). Це – чотирьохступінчаста вентиляція за рахунок розущільнення рами пластикового вікна і стулки. Зазор в діапазоні 3-10 мм. Немає протягів, а приплив свіжого повітря є. (Ручка вікна – під 45 градусів).

Штульпове відкривання (для двостулкових вікон)Штульпове відкривання (для двостулкових вікон)
Штульпове вікно відрізняється від звичайного закриванням "стулки в стулку". Це дозволяє зменшити ширину "видимої перегородки" по центру вікна на 50 мм, що актуально для вікон загальною шириною менше 1200 мм. При відкриванні обох стулок штульпового вікна утворюється єдиний отвір (без вертикальної перегородки).


Таблиця 2. Види вікон за кількістю стулок



Одностулкове вікноДвостулкове вікноТрьохстулкове вікно


Таблиця 3. Види вікон по конфігурації



Прямокутне вікноТрикутне вікноТрапецевидне вікноАрочне вікно
[an error occurred while processing the directive]