Як самостійно поміряти вікно

Увага! Дана інструкція не може вмістити в себе всі нюанси і складності, які потрібно враховувати при замірі вікон ПВХ. При виникненні сумнівів у правильності отриманих розмірів, звертайтеся до професійних замірників. Наша компанія не несе відповідальності за замір, виконаний Замовником по даній інструкції.

Розміри майбутнього вікна безпосередньо залежать від розмірів і особливостей отвору. Панельні будинки мають стандартні отвори, в цегляних багатоквартирних будинках розміри прорізів можуть мати відмінності в кілька сантиметрів. У приватному будинку, виробничих і торгових приміщеннях отвори можуть бути будь-якими. Проводити замір в таких будівлях необхідно з особливою акуратністю.

Замір в будинку з четвертним прорізом



При замірі прорізів в будинку, що має чверть, слід враховувати, що вікно повинно заходити за зовнішні укоси (малюнок 1A) з кожного боку по 15-25 мм (тільки верхні і бічні). Це обумовлено загальноприйнятою нормою «Проведення замірів і монтажу вікон ПВХ» згідно ДСТУ 52749-2007.

Замір ширини вікна
Як самостійно поміряти вікно

Таким чином, до ширини зовнішнього укосу (малюнок 1А) необхідно додати 30-50 мм (менше, якщо є викривлення стіни). Отриманий розмір і буде розміром Вашого вікна.

Для перевірки правильності заміру (по ширині) Ви можете використовувати наступні методи:
  • Ширина вікна повинна бути менше (або дорівнює) відстані між місцями дотику укосів з рамою (малюнок 1В).
  • Ширина вікна обов'язково повинна бути менше внутрішнього віконного отвору (малюнок 1С).

Якщо дані умови не виконуються, рекомендуємо Вам звернутися до професійного замірника для з'ясування обставин такої невідповідності.

Замір висоти вікна
Як самостійно поміряти вікно


Від заснування отвору до зовнішнього верхнього укосу (малюнок 2F) необхідно відняти 20 мм (зазор під монтажну піну в нижній частині). До отриманого розміру (малюнок 2D) необхідно додати 15-25 мм (захід у верхню чверть). Якщо використовується підставочний профіль (обов'язкова умова для вікон з підвіконням і відливом), необхідно відняти від отриманого розміру вікна 30 мм. Підказка: найчастіше розмір D дорівнює висоті вікна.

Габарити вікна, як по ширині, так і по висоті з підставочним профілем повинні бути менше отвору на 30-80 мм для монтажного шва. Якщо на підставі замірів з'ясовується, що чверть більше 50 мм і пінний шов складе більше 40 мм, то варто використовувати додатковий профіль.

Для перевірки правильності заміру (по висоті) Ви можете використовувати наступні методи:
  • Висота вікна без урахування підставочного профілю повинна бути менше відстані між верхнім внутрішнім укосом і підвіконням (малюнок 1E).
  • Висота вікна з урахуванням підставочного профілю повинна бути менше відстані від верхнього внутрішнього укосу і нижнього краю підвіконня (малюнок 2 E + G).