Екструзії віконних профілів з ПВХ

ПВХ-профілі виготовляють методом екструзії. Екструзія полімерів (extrusio - виштовхування, лат.) – це спосіб виробництва профільованих виробів великої довжини з пластмас і гум. Екструзія являє собою безперервний технологічний процес, що полягає в продавлюванні матеріалу, що володіє високою в'язкістю в рідкому стані, через що формує інструмент (екструзійну головку, філ’єру), з метою отримання виробу з поперечним перерізом потрібної форми.

Будь-який конвеєр для виробництва віконних профілів методом екструзії складається з екструдера, філ’єри, калібрувального охолоджувального елемента, каліброваного стола з вакуумним насосом, приймальних тягнучих валків, пилки, профілеукладника і пристрою для упаковки готової продукції.

Підготовлена суміш ПВХ подається в матеріальний циліндр екструдера, захоплюється шнеком і просувається по зонах, температура обігріву яких підвищується від 150-170⁰C на вході, до 190-210⁰C на філь'єрі. В першій зоні відбувається перемішування і попереднє розігрівання матеріалу. В наступній зоні пластикації матеріал переходить у в'язкотекучий стан, ущільнюється і надходить в зону дегазації для видалення газоподібних включень, захопленого повітря і вологи. В останній зоні виходу створюється тиск матеріалу, необхідний для проходження розплаву через філ’єру.

«Серцем» усієї екструзійної лінії по праву вважається інструмент: філ’єра і калібратори. Саме інструмент у вирішальній мірі визначає якість профілю і вимагає максимальної ретельності в своєму виробництві. Філ’єра складається з матриці і дорна, які формують щілинний канал протікання розплаву. Від температурного режиму філ’єри залежить рівність і глянець профілю. Виходячи з філ’єри, гарячий тільки що сформований профіль повинен зберегти свою геометричну форму і швидко охолодитися. Для цієї мети служать калібратори: сухий і вологий. У сухому калібраторі гаряча заготовка профілю піддається формуванню і охолоджується. Формування здійснюється шляхом притягання профілю до стінок калібратора за рахунок легкого вакууму в щілинних шліцах калібратора. Такий вид калібрування називається вакуумним. Для охолодження поверхні профілю в стінках калібратора розташовані канали для циркуляції холодної води. Остаточне відведення тепла з усієї маси профілю здійснюється у вологому калібраторі, де профіль зрошується водою. Далі профіль осушується струмом повітря, маркується на кожному метрі і проходить траковий тягнучий пристрій, швидкість якого строго узгоджується зі швидкістю обертання шнеків в екструдері і подачею сировини. Швидкість екструзії профілів ПВХ невелика, максимальною вважається швидкість 8 метрів в хвилину. Збільшення швидкості екструзії може негативно впливати на якість профілю. При істотному збільшенні швидкості екструзії необхідно переглядати рецептуру ПВХ-суміші і технологічні параметри екструзії.

Заключним етапом виробництва ПВХ профілю є автоматична різка, упаковка і складування готової продукції.

Хоча принцип здається простим, всі стадії екструзії та пов'язані з ними установки повинні бути ретельно скоординовані, щоб забезпечити довгострокове отримання якісного матеріалу. Так дуже важливо правильно витримувати процеси розігріву та охолодження, оскільки може призвести до шумів профілю вже в ході екструзії через нерівномірність температурного режиму. Саме тому процес екструзії віконних профілів Viknaland, з якими працює наша компанія, проходить дуже жорсткий контроль на всіх стадіях.
Ваш персональний консультант Ганна
Стоіцька